Wijkalarm Altrade

Binnenkort gaat, bij voldoende aanmeldingen, in Altrade het wijkalarm van start.

Wat is het wijkalarm

Het wijkalarm is een BuurtWhatsAppgroep. In een groep zitten circa 30 bewoners die dicht bij elkaar wonen in de wijk. Via de berichten-app WhatsApp (op de smartphone) informeert men elkaar wanneer de veiligheid in gevaar is. Dus niet in geval van een weggelopen huisdier of verloren sleutels.
De BuurtWhatsAppgroep heeft een coördinator die buurtbewoners kan toevoegen of verwijderen.
Er zijn verschillende wijkalarm groepen in Altrade; in elke buurt is er een.
Elke coördinator zit tevens in de overkoepelende coördinatie-groep. Daarin zitten een hoofd-coördinator, de groepscoördinatoren en eventueel de wijkagent.
Als in een wijkalarm-groep een bericht wordt gedeeld dat ook de veiligheid van de hele wijk betreft, dan plaatst de coördinator dit bericht in de overkoepelende groep . De politie kan dan eventueel actie nemen.

In navolging van de wijk de Hazenkamp nu ook in Altrade

In Nijmegen is reeds 2 jaar in de wijk Hazenkamp het wijkalarm actief met veel succes. Statistieken laten zien dat het aantal inbraken daar is gedaald. Een gunstig neveneffect is dat buurtbewoners meer met elkaar in contact zijn.

Vervangt het wijkalarm het 112 nummer?

Nee, absoluut niet! In geval van urgentie moet je vooral eerst 112 bellen en pas daarna de onveilige situatie delen in de wijkalarm app.

Spelregels BuurtWhatsAppgroep:

  1. Verdachte situaties

Een BuurtWhatsAppgroep is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, te melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Waarschuw bij heterdaad altijd de politie. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, dus wees terughoudend met acties en neem contact op met de politie.

Belt u 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in de BuurtWhatsAppgroep? Laat dit weten aan de groep, zodat niet iedereen contact gaat opnemen met de politie.

Let altijd op uw eigen veiligheid. De BuurtWhatsAppgroep heeft vooral een signaleerfunctie om de politie te helpen. U kunt samen met buurtbewoners de verdachten in de gaten houden, maar uw eigen veiligheid staat voorop!

  1. Starten

De buurtvereniging Altrade helpt bij het starten van de BuurtWhatsAppgroep. Na aanmelding (zie inschrijfformulier)  zult u door de beheerder van de BuurtWhatsAppgroep toegevoegd worden aan de meest voor de hand liggende groep.

Indien u een eigen groep wilt starten dan kunt u dit in het opmerkingen veld aangeven.

Graag horen wij dan om welke straten /welk gebied, binnen Altrade, het gaat.

Het BuurtWhatsAppgroep initiatief is met de wijkagent besproken. De politie neemt geen deel aan deze groepen maar zal uiteraard wel, door de buurtvereniging Altrade, regelmatig op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen.

  1. Welke straat/straten, wijk of buurt

De deelnemers aan de groepsapp moeten woonachtig zijn in de wijk of buurt waar de groep zich bevindt en 16(/18) jaar of ouder zijn.

TIP: Indien u groepscoördinator bent dan is het ook handig om deel te nemen in de groepsapp van een aangrenzend gebied zodat u informatie tussen groepen kunt uitwisselen. Zo wordt het bereik nog groter.

  1. Delen van foto’s

Foto’s kunnen handig zijn voor eventueel bewijs of als signalement. Het is niet toegestaan om foto’s van verdachte online openbaar te maken. Een BuurtWhatsAppgroep is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacyproblemen zal opleveren.

Maar wees terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling dat een verdacht persoon aan de schandpaal genageld wordt. Vaak is een signalement al voldoende.

  1. Geen overbodige berichten

Plaats geen onnodige berichten in de BuurtWhatsAppgroep. Gebruik de BuurtWhatsAppgroep alleen als alarmsysteem.

Aanmelden?

Dat kan via het formulier:

Aanmelden Wijkalarm Altrade (Google formulier)

 

Mocht u het prettiger vinden dan kunt u ook gebruik maken van een aanmeldformulier in PDF:

Nieuwe aanvraag wijkalarmering (PDF)

Vragen?

Email naar wijkalarm@altrade.nl en we komen bij je terug.